Met Alain Badiou en Jacques Rancière behoort Adorno momenteel tot de drie invloedrijkste filosofen in de kunstwereld. Die roem heeft hij vooral te danken aan de actualiteit van zijn analyse van de cultuurindustrie. Hoewel hij al in 1969 is overleden, wist René Gabriëls hem te strikken voor een exclusief interview.

Lees verder..

In het huidige cultuurvijandige politieke klimaat is geletterdheid niet iets om je op voor te staan, maar om je voor te schamen. Hoe met deze weerzin tegen moeilijk woordgebruik om te gaan?

Lees verder..

previews  01.03.13  Loes van Beuningen

Dit weekend opent Female Power in het Museum Voor Moderne Kunst in Arnhem. Mirjam Westen gaf Metropolis M alvast een rondleiding.

Reacties (0)  |  Lees verder..

Sinds Duchamp is de demonstratieve terugtrekking uit de kunst een veelbetekenende manoeuvre waarmee de kunstenaar commentaar geeft op de stand van de kunst en de status van het kunstenaarsschap. The Last Work van Ryan Gander, recentelijk getoond in Stedelijk Museum Amsterdam, laat zien dat de terugtrekkende beweging in de loop der jaren wel van betekenis is veranderd.

Het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid is een populair onderwerp onder ontwerpers. Een aantal van hen heeft zich losgemaakt van de markt en fungeert als criticaster. Ze zijn de luis in de pels van de designwereld.

 

kritiek

Zoeken

zoeken