De mens die van tuinieren houdt, heeft over niet al te lange tijd zicht op een volkstuintje op Mars. Boerenkool zal er niet snel groeien, maar wellicht zit er op termijn wel iets groens en eetbaars in. Voor het zover is wacht een ingewikkeld proces van 'terraforming', waar beeldend kunstenaar Mike Tyler al sinds jaren onderzoek naar doet.

Lees verder..

Concrete SF
Het gebouw als ruimteschip

11/02/13  Cindy & Kas Oosterhuis

Kas Oosterhuis geldt als een van de pioniers van het interactieve design in Nederland. Zijn zonder uitzondering futuristische ontwerpen maken de voorstelling van de toekomst, zoals we die uit de sciencefiction kennen, verrassend concreet. In dit artikel laat Oosterhuis zich interviewen door Cindy, een virtueel personage.

Lees verder..

Sciencefiction en undergroundcultuur hebben van oudsher een nauwe band. Fameus is bijvoorbeeld de Associatie van Autonome Astronauten, een groep ontwerpers en culturele activisten die de afgelopen jaren op internet en elders tal van discussies en activiteiten startten onder het motto: streef naar het onmogelijke, bereik het absurde. Hoewel de associatie officieel is opgeheven, leeft haar geest voort.

Lees verder..

Als er één onderwerp populair is in de hedendaagse sciencefiction dan is het de verhouding tussen feit en fictie. Wat is werkelijk en wat is simulatie en vooral: wat maakt het uit? Het kost geen moeite de illusie van het videowerk van Saskia Olbe Wolbers door te prikken, maar liever laat je je als toeschouwer meevoeren door het sprookjesachtige decor dat de achtergrond vormt van aangrijpende levensgeschiedenissen met een bizarre ondertoon.

Lees verder..

Volgens velen heeft de cyberpunk en zijn idee van de toekomst als een grote digitale hallucinatie in de film The Matrix zijn eindshot beleefd. Sindsdien is het gissen naar de toekomst van sciencefiction. Omar Munoz-Cremers, zelf sf-schrijver, gaat op zoek naar nieuwe modellen van sciencefiction die, zoals ooit de cyberpunk, hun tijd ver vooruit zijn.

Lees verder..

Sinds de muziekcriticus Kodwo Eshun er in zijn boek More Briljant than the Sun over schreef, is Afrofuturisme zijn undergroundstatus ontgroeid. Tal van zwarte muzikanten identificeren zich met figuren en motieven uit de sciencefiction om hun culturele identiteit in een volkomen andere, niet door de blanke cultuur gedomineerde, context te plaatsen. Rammelzee is een van de bekendere space-adepten, maar Sun Ra een van de eerste en meest inspirerende. Zijn gebruik van sciencefiction dient een ware ruimtemythologie, een Astro-Black Mythology, waarin religie, geschiedenis en gnosticisme samenvloeien in een visionair totaalconcept.

Lees verder..

Gotham City is de schaduwstad van New York City. In tegenstelling tot de veelbezongen pracht en praal van Manhattan, biedt de woonplaats van Batman & Robin een ander perspectief: dat van een keiharde en inktzwarte kapitalistische slavenmaatschappij, gevangen in een repressief systeem dat zich laaft aan bureaucratie, corruptie, misdaad en terrorisme. Het mediagenieke beeld van New York is vervangen door een afschrikwekkende kijk op een grauwe metropool, verpakt in een potsierlijke architectuur die een onverschillig decor vormt voor het gedepriveerde dagelijks leven van miljoenen burgers. Gotham City is de 'spektakelmaatschappij' van Guy Debord; het 'Babylon' van de Rastafarai; het 'systeem' van de anarchopunks; 'the Empire' van Toni Negri en Michael Hardt.

Vanaf het moment dat de mens kon schrijven werd er al gerept over het idee van het einde van de wereld. Van de plagen uit het Oude Testament tot aan de meest bizarre filmscenario's van tegenwoordig, rampspoed is onvermijdelijk onderdeel van onze cultuur. De desastreuze scenario's worden graag toegedicht aan overspannen schrijvers en cineasten met een iets te grote fantasie, maar helemaal terecht is dat niet. De geschiedenis leert dat taal van beschavingen ten onder zijn gegaan, soms zonder een spoor na te laten.

Lees verder..

Bordeaux
CAPC Musée d'art contemporain
14/05/11 - 28/08/11

Een van de redenen waarom fictie zich momenteel zo gemakkelijk in de context van de beeldende kunst nestelt is, denk ik, dat ze een gezondere relatie heeft tot de spaarzaamheid van de tekst dan gebruikelijk is in de kunstwereld. – Mark von Schlegell

1 2 »
 

science fiction (sf)

Zoeken

zoeken