Niet alleen de mens, ook het object herbergt allerlei verhalen en ideeën. Agnieszka Kurant zinspeelt op deze onvermoede kant van kunst in werk dat een leven kent dat wij mensen vaak alleen maar kunnen bevroeden.

De vanuit Chicago opererende Forrest Nash is oprichter van Contemporary Art Daily, de razend populaire blog waarop galeries en kunstinstellingen foto’s vertonen van lopende tentoonstellingen. De afbeeldingen worden begeleid door een persbericht, gebruikelijke kritische reflectie ontbreekt. Hoe verklaart Nash het enorme succes?

In razende vaart heeft Simon Denny een cultstatus verworven met zijn eigenzinnige interpretaties van de hedendaagse internetcultuur en -economie. De kunst wordt geconfronteerd met een wereld waar ze zich graag afzijdig van houdt, maar die haar niettemin meer en meer in de grip heeft.

Ze is bekender in het buitenland dan in Nederland. De Nederlandse Marlie Mul, woonachtig in Berlijn en Londen, maker van langwerpige nepasbakken en levensechte plassen vol rotzooi. Haar kunst getuigt van een maatschappij waarin ook afval betekenis kan hebben.

Kerry James Marshall legt de vinger op de zere plek: de afwezigheid van zwarten in de westerse kunstgeschiedenis. Om ze vervolgens een plek te geven, precies daar, in het impressionisme, of eerder al het abstract-expressionisme. Marshall brengt zijn alternatieve visie op de kunst met een zekere lichtheid, maar het werk raakt je soms vol in het gezicht.

Navid Nuur presenteert een overzicht van zijn werk met taal in het Bonnefantenmuseum en nieuw werk bij Martin van Zomeren in Amsterdam. Een gesprek over woorden met karakter en spierkracht: ‘ik denk dat een letter alleen op papier zich niet gelukkig voelt.’

Het Domein presenteert dit najaar de eerste Europese museale tentoonstelling van de Amerikaanse eco-kunstenaar Patricia Johanson (1940). Verantwoordelijk conservator Roel Arkesteijn heeft al vaker aandacht gevraagd voor ‘vergeten’ kunstenaars. Een gesprek over het belang van het werk van Patricia Johanson en de noodzaak beter te kijken naar kunstenaars die buiten de hypes en trends werken aan een betere wereld.

Zijn film en tentoonstelling Primitive, die over de wereld reist, richt zich op de omgang met het primitieve in Thailand.

Op initiatief van Jonas Staal (1981) werkt een internationaal team van vijfenveertig onderzoekers en technici aan een ideologische gids van de komende Biënnale van Venetië die wordt aangeboden als app. Het is het zevende deel van de serie Politiek Kunstbezit, waarin Staal de rol van kunst in politieke processen onderzoekt.

Hij is een Italiaans curator die woont en werkt in New York; zij een Nederlands kunstenaar en schrijver die momenteel vanuit Berlijn opereert. Ze ontmoeten elkaar in een paleis van roze marmer in Berlijn om in gebrekkig Engels te spreken over de door hem gemaakte centrale tentoonstelling van de Biënnale van Venetië.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 

interview

Zoeken

zoeken