yawriats ot nevaeH

Nu te zien in Framed by Ted Noten in Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch:

Er wordt gezegd dat je kunst niet moet willen begrijpen maar moet ondergaan. Je moet je erdoor laten inpakken. Wat de meeste mensen er niet van weerhoudt bij het bekijken ervan voortdurend te speuren naar hoe het in elkaar zit.

Er is ook kunst die je niet kunt begrijpen, hoe graag je ook wilt. Zoals Stairway at the St Paul's van Jeroen Offerman. Wat een hersenkraker is dat!

Te zien is de kunstenaar op de trappen van de St Paul’s Cathedral in Londen, waar hij de klassieker van Led Zeppelin zingt.

De muziek klinkt normaal, de zang wat vreemd. Het lijkt alsof een Scandinaviër het aan het zingen is, met vet accent. Offerman beweegt er ook wat vreemd bij, maar toch niet abnormaal. Ineens zie je mensen achteruit door het beeld lopen. Daar klopt iets niet.

Offerman zingt het liedje achterstevoren! Je snapt niet goed hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.


Op internet lees ik dat hij de tekst werkelijk in zijn geheel heeft omgedraaid en uit zijn hoofd geleerd. Drie maanden oefenen.

yawriats ot nevaeH. Alleen het tikken van de titel kost al moeite.

We kennen allemaal de verhalen van de omgekeerd afgespeelde muziek. Dat zijn berichten van de satan, stemmen uit de hel.

yawriats ot nevaeH. Was getekend de duivel. Op de trappen naar de hel. Pal voor St Paul’s.