CBK en kunstuitleen uit elkaar


05/03/2013

Rotterdam, 5 maart 2013 – Na ruim 30 jaar verhuist het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) 28 maart a.s. van de Nieuwe Binnenweg naar een nieuw onderkomen aan de Witte de Withstraat (ingang Eendrachtsstraat 10). Kunstuitleen Rotterdam, onderdeel van het CBK, gaat zelfstandig van het CBK verder. De Kunstuitleen blijft wèl op de Nieuwe Binnenweg 75 en het externe kunstdepot komt daar inpandig. Als gevolg van de bezuinigingen gaan beide organisaties in afgeslankte vorm verder.


De bezuinigingen op de culturele sector hebben ook het CBK hard geraakt: 11 van de 35 medewerkers worden ontslagen. Gedeeltelijk kan dat via natuurlijk verloop, helaas zijn ook gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Het CBK heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe invulling van de organisatie en zal zich de komende jaren richten op een opiniërende positie in het Rotterdamse kunstenveld, door de inzet van drie samenhangende programma’s: presentaties in TENT, Collectie Openbare Ruimte (waaronder Sculpture International Rotterdam) en Art Office (cultureel ondernemerschap, O&O-subsidie en opdrachten).


CBK-hoofdkwartier in het culturele hart van Rotterdam
Met de verhuizing van het CBK naar het NRC-pand aan de Witte de Withstraat bevindt het CBK zich aan de hedendaagse kunststraat van Rotterdam. Met TENT aan de overkant en een levendig cultuuraanbod van Worm, MAMA, Witte de With, V2_, Scapino Ballet en Ro theater in de straat, draagt het CBK actief bij aan de ontwikkelingen in het Rotterdamse kunstleven. Het CBK stelt zich meer dan ooit ten doel het kunstklimaat van Rotterdam te versterken en te stimuleren en is op de juiste plek om dat te doen.Door scherp onderhandelen met de gemeente Rotterdam kan de Kunstuitleen aan de Nieuwe Binnenweg blijven. De uitgebreide en afwisselende collectie biedt kunstliefhebbers een laagdrempelige platform, waar ruimte is voor creativiteit en ondernemerschap. De winkeliers en omwonenden zijn erg positief dat de Kunstuitleen op de Nieuwe Binnenweg 75 kan blijven.


Het CBK in 2013
Ondanks de bezuinigingen staat in 2013 veel op stapel: onder andere de oplevering van het Monument voor de Afschaffing van de Slavernij in juni, een manifestatie rondom het werk van Louis van Roode tijdens de week van de wederopbouw in september en de omvangrijke solotentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaars Castro & Ólafsson tot begin mei in TENT.


Over het CBK
Het CBK zorgt al meer dan 30 jaar voor een levendig kunstklimaat in Rotterdam als betekenisvolle werkplek voor getalenteerde kunstenaars. Het CBK werkt aan de stad Rotterdam als een stimulerende ontmoetingsplek voor betrokken burgers en bezoekers die kunst een warm hart toedragen. Raadpleeg de website voor de laatste informatie: www.cbkrotterdam.nl.


Over Kunstuitleen Rotterdam
Een kwalitatieve en stijlvolle inrichting met kunst voor thuis en op kantoor; de Kunstuitleen is specialist op dit gebied en heeft in de afgelopen decennia duizenden particulieren en bedrijven geadviseerd bij het uitkiezen van kunst en het aanleggen van een kunstcollectie. Het aanbod is één van de meest uitgebreide en gevarieerde uitleencollecties van het land met werk van gerenommeerde en getalenteerde kunstenaars uit Rotterdam en daarbuiten.

Fresh signals Fresh Signals RSS feed

News & links from Metropolis M & co.

Gezocht: stagiair(e) 21.07.16
We zijn op zoek naar een stagiair(e) die vanaf begin september twee dagen in de week de redactie komt ondersteunen.
Lees verder..

Gabber Nation by Henrike Naumann at Kunsthuis Syb 20.07.16
Now in Metropolis M No 3 After 80s an interview with Henrike Naumann talking about her project GABBER NATION. Opening on 23 July at Kunsthuis Syb.
Lees verder..

Michiel Ubels en Pascal Reinmann winnen TENT Academy Awards 2016 20.07.16
Michiel Ubels en Pascal Reinmann zijn de grote winnaars van de
jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties.
Lees verder..

Design Academy Eindhoven creative director Thomas Widdershoven resignsDR - 15.07.16

Nieuwe missie, visie en directeur voor Extra City 15.07.16
Het bestuur van de Antwerpse kunsthal kondigt enkele ingrijpende wijzigingen aan in het beleid van de komende jaren.
Lees verder..

Schaduwen in de woestijn. Vincent van Velsen over de sluiting van SMBA in het licht van een in luttele jaren sterk verschraald kunstaanbod in de hoofdstad. En er is nog weinig zicht op verbetering. DR - 13.07.16

Schilderij uit clip Beyoncé geidentificeerd. In mei zag Sander Paarlberg, curator van het Dordrechts Museum, in een clip van Beyoncé de stompe toren van de Grote Kerk uit Dordrecht op een schilderij dat hij niet kende. Een zoektocht begon. Nu heeft hij het gevonden. DR - 13.07.16

Het oor van Van Gogh: was het alleen zijn lelletje of het hele oor? De feiten achter de mythe. DR - 12.07.16

Niels Van Tomme directeur de Appel 11.07.16
Het nieuwe bestuur van de Appel is verheugd dat Niels Van Tomme per direct directeur van de Appel arts centre wordt. Van Tomme staat voor de verandering en vernieuwing die de Appel nu nodig heeft.
Lees verder..

After Brexit will the loss of EU funds pose a threat to UK arts? The UK creative world is warning of the damage Brexit could have on the arts – at a time when they are more economically vital than ever. DR - 11.07.16

Announcement Jeanine Hofland 10.07.16
Jeanine Hofland stops making exhibition at the De Clerqstraat 62 Amsterdam to move into the direction of a 'tavelling' space.
Lees verder..

Sissel Marie Tonn 08.07.16
De Theodora Niemeijer prijs 2016 is gewonnen door Sissel Marie Tonn. Dit werd donderdagavond 7 juli bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het auditorium van het Van Abbemuseum.
Lees verder..

Edwin Jacobs, de artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, wordt intendant van Dortmunder U, een voormalige bierbrouwerij in Dortmund die is omgebouwd tot groot cultureel verzamelgebouw. DR - 05.07.16

De verdeling van de kunstsubsidies voor de periode 2017-2021 in Vlaanderen is bekend gemaakt. In dit overzicht ziet u wie wint en wie verliest.  DR - 30.06.16

Toch geen Kissing Earth op stationsplein Rotterdam. De gemeente Rotterdam komt terug op het eerdere plan om het kunstwerk Kissing Earth op het Stationsplein te plaatsen. Het college laat woensdag schriftelijk weten dat het niet is gelukt de financiële middelen voor het kunstwerk bijeen te brengen. DR - 30.06.16

1 2 3 4 5 »